2009-05-30 18:06:05• hírek • Szatmar.ro

Jutalmazott az RMDSZ

Mindannyiunk kötelessége támogatni a fiatal erdélyi magyar alkotókat, művészeket, hiszen ha van érték itt, Erdélyben, akkor a legfőbb értéket a kultúra, az irodalom, a művészet által teremthette ez a közösség - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjainak ünnepélyes átadásán.

Az idén az RMDSZ alapítványa a színház, zene, irodalom, képzőművészet és film kategóriákban beérkezett mintegy kétszáz pályázó közül 41 fiatalnak nyújt alkotói ösztöndíjat. A pályázatokat elismert erdélyi magyar művészek, szakemberek bírálták el.

Markó Béla, az Ösztöndíjtanács elnöke beszédében úgy vélte, Erdélyben sok mindennek szenvedjük hiányát, de tehetségnek bővében vagyunk, ezt mutatja az is, hogy évről évre nagyobb a pályázati kedv. Leszögezte, mindenkinek kötelessége segíteni a tehetséges embereknek, hogy tehetségüket kibontakozhassák.

- Sohasem hittem, hogy a tehetség minden körülmény közepette érvényesül: a tehetség rendkívül nagy akaraterővel párosul, de ez nem elég ahhoz, hogy érvényes művekben, remekművekben mutatkozzon meg. Ehhez feltételek kellenek, és ezeket a közösségnek kell biztosítania.

A Communitas a romániai magyar közösséget kísérli meg képviselni azáltal, hogy ezt az ösztöndíjat létrehozta, és működteti - mondta a szövetségi elnök, aki szerint ma a mecenatúra - a múltbéli kommunista gyakorlattal szöges ellentétben - a támogatásért cserébe  nem kér megalázkodást és szolgálatot. „Fel kell ismernünk, hogy nem a mecénás ad igazán, a mecénás tulajdonképpen kap, mert az igazi tehetség pénzzel, anyagi értékekkel nem mérhető. Ezt tartotta szem előtt a Communitas Alapítvány is" - fogalmazott Markó Béla.

Szép Gyula ügyvezető alelnök köszöntője után a 2008-as díjazottak alkotásaiból nyíló tárlatot Nagy Miklós Kund nyitotta meg. A műkritikus elmondta, jó helyen van ez a tárlat, hiszen a ház névadója, dr. Bernády György városunk nagy mecénása volt. - Mindig figyelem az ifjú tehetségeket, és örömmel tapasztalom, hogy alkotásaikban egy különös világot teremtenek, ahol a művészetek közötti határok eltűnnek - mondta Nagy Miklós Kund, méltatva a kiállított munkákat.

A fiatalok alkotásaikkal igyekeznek meglepni a közönséget, falakat döntenek le ötletgazdagságukkal, inventivitásukkal, az újszerű megragadásával, más látásmóddal. Igen változatos a tárlat kínálata, amely átfogó betekintést nyújt a kortárs művészetekbe - összegzett Nagy Miklós Kund.

Irodalom kategóriában Farkas Wellmann Endre, Keszeg Anna, Király Zoltán, Láng Orsolya, Papp Attila Zsolt, Szenkovics Enikő, Szõcs Attila, Varga Melinda, Zsigmond Andrea pályázata részesült kedvező elbírálásban. A képzőművészet kategória nyertesei: Barta Csilla, Betuker István, Csíki Csaba, Kerezsi Nemere, Miklós Szilárd, Sebestyén Tímea, Szabó Péter Levente, Veres Szabolcs, fotó kategóriában Kristó Róbert pályázata bizonyult a legjobbnak. Demény Balázs, Hary Noémi, Kerekes Mária-Magdolna, Kolumbán Lilla, Kulcsár Szabolcs, Nagy Kálmán-Zsolt, Rákossy Eszter (Role Zenekar), Székely István (Stadler Klarinét Kamarazenekar) és Szilágyi János zene kategóriában részesült az egy évre szóló ösztöndíjban.

Színház kategóriában Albu István, Bányai Kelemen Barna, Barabás Árpád, Csíki Hajnal, Nagy Alfréd, Nagy Antal, Péter Hilda, Skovrán Tünde és Zakariás Zalán pályázatát bírálták el pozitívan. Film és televízió kategóriában Bálint Ibolyának, Fecső Zoltánnak, Kopacz Annamáriának, Visky Ábelnek, Zágoni Bálintnak ítélték oda a Communitas Alapítvány egy éves alkotói ösztöndíját.

Az ünnepséget a 2008-as irodalmi, zenei és színházi ösztöndíjasok által összeállított és előadott műsor zárta.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: